Hjem Vi trenger modige OG ansvarlige politikere

Vi trenger modige OG ansvarlige politikere

Det å være modig er å ta ansvarlige valg. En human ruspolitikk handler om å beskytte mennesker mot skader, forebygge narkotikabruk og hjelpe avhengige til behandling – ikke om å gi opp kampen for at færre skal begynne med narkotika. 

Portrett av Cecilie Windes og Oddgeir Høyekvam, generealsekretærer i IOGT Norge og Norsk narkotikaforebyggende forening
Vi ber Arbeiderpartiet og AUF om å ta ansvarlige valg. Gi politiet og oss alle rammer som er forutsigbare, forståelige og som gjør en forskjell. La oss stå sammen om en ruspolitikk som gir færre unge rusproblemer – ikke flere, sier Cecilie Windes og Oddgeir Høyekvam, generealsekretærer i IOGT Norge og Norsk narkotikaforebyggende forening

De fleste i Norge bruker ikke narkotika. Likevel har kokainbruken mer enn doblet seg siden 2020, og cannabisbruken øker, særlig blant unge menn. Norge er nå på tredjeplass i Europa i kokainbruk blant unge. Når en av våre fremste rusforskere, professor Willy Pedersen, nylig uttalte at kokainbølgen «overrasket oss», viser det hvor uforutsigbar rusutviklingen kan være. 

Derfor trenger vi en ansvarlig ruspolitikk med tydelige mål: redusere bruk og utbredelse av narkotika. Vi bør ikke eksperimentere, men styrke tiltak vi vet virker. 

Tydelige rammer gir tryggere ungdom

Lovverket er tydelig: Narkotika er ulovlig. Narkotikabruk gir helseskader og kan medføre problemer både for brukeren, pårørende og samfunnet. Forbudet skal forebygge – ikke straffe. Forskning viser at lovgivning påvirker holdninger, særlig hos unge. Mange ungdommer velger å avstå fra narkotika fordi det er ulovlig. Fjernes forbudet, vil flere eksperimentere – og flere vil utvikle avhengighet. 

En fornuftig ruspolitikk, med tydelige grenser og gode forebyggingsprogrammer, har holdt bruken blant unge lav i Norge sammenlignet med andre land. Dette er ingen tilfeldighet, men resultatet av klare rammer, foreldreinvolvering og et sterkt forebyggingsarbeid. 

Gi oss alle forutsigbare rammer

AUF hevder at vi må avkriminalisere narkotika for å redde liv. Men løsningen er ikke å fjerne samfunnets tydelige holdning mot narkotika. Helsepersonell har taushetsplikt, og man kan trygt be om helsehjelp uten å frykte sanksjoner fra politiet. Politiet har vært en viktig bro til hjelpetjenester, ved å avdekke bruk og sørge for tidlig oppfølging. Når politiets mulighet til å gripe inn svekkes, blir færre ungdommer fanget opp – og hjelpen uteblir.  

Foreldre er også usikre. Mange vegrer seg for å ta samtalen om rus hjemme. De trenger støtte, kunnskap og informasjon om hvordan de best kan snakke med ungdommen sin om rus og grenser. 

Vi mener at politiet bør kunne avdekke narkotikabruk som igjen følges opp med obligatoriske samtaler i kommunene. Politiet må være tett på ungdomsmiljøene, skape tillit og igjen bli broen til hjelpetjenester. Det er også viktig at politiet kan avdekke små brukerdoser, fordi dette kan bidra til å avdekke bakmenn i større kriminelle nettverk 

Forebygging handler om tillit. Når ungdom har tillit til politiet og hjelpetjenestene, tør de å be om råd før problemene oppstår. Holdninger til politiet påvirkes av hvordan vi snakker om de og rollen de gis i samfunnet.  

Vi ber Arbeiderpartiet og AUF om å ta ansvarlige valg. Gi politiet og oss alle rammer som er forutsigbare, forståelige og som gjør en forskjell. La oss stå sammen om en ruspolitikk som gir færre unge rusproblemer – ikke flere. 

Signer oppropet her!

Jeg ønsker et fortsatt forbud mot narkotika. Vi trenger en ruspolitikk som forebygger og beskytter – ikke normaliserer.